Povestea unei echipe care a trăit puțin, dar intens!** Fenomenul Baia Mare

Povestea unei echipe care a trăit puțin, dar intens!** Fenomenul Baia Mare
  • Publicat:
  • Actualizat:

Oameni strânși ciorchine în tribună, apoi oameni înghesuiți pe dealul din spatele uneia dintre porți. Dealul Florilor. Așa se numește dealul, așa s-a numit și stadionul, până a primit numele lui Viorel Mateianu, făuritorul acelei echipe. Înainte de 1980 stadionul din Baia Mare avea cam 20.000 de locuri, dar la meciuri veneau și peste 30.000 de oameni. Dacă nu aveau tribune, stăteau pe deal.

Pe 13 noiembrie 1977 România pierdea misterios și lamentabil în Ghencea, 4-6 cu Iugoslavia, și rata calificarea la Campionatul Mondial din Argentina.Steaua ieșea șifonată (1-5 și 1-3) dintr-o dublă manșă cu Barcelona lui Cruyff, Dinamo nu putea trece de Atletico Madrid, care-l avea în atac pe Ayala, un argentinian cu părul până la mijlocul spinării și în poartă pe Reina, tatăl lui Pepe Reina, vedeta e astăzi. Dobrin trecuse de 30 de ani, Dumitru, Iordănescu, Dudu Georgescu, Dinu sau Dembrovschi păreau niște generali în retragere, spre final de carieră. Pe acest fundal a apărut FC Baia Mare. A promovat în 1978 și a intrat rapid în centrul atenției. Prin rezultate, dar și prin jucul ofensiv, spectaculos.

Viorel Mateianu venise la Baia Mare în 1976, după ce promovase pe Progresul, echipa la care evoluase în cea mai mare parte a carierei de jucător, dar fusese dat afară după numai trei etape în Divizia A. Găsise în Maramureș un oraș care vibra pentru handbal (Minaur) și pentru volei (Explorări), echipe de cupele europene, descoperea rugby-ul, avea centre puternice de natație și de gimnastică. Fotbalul era iubit, dar cam în taină și-n tăcere, de vreme ce trecuse peste un deceniu de la ultima prezență în elită. În doi ani a făcut o echipă de promovare, iar în următorii trei a cules roadele. Marea calitate a echipei era că printre componenții ei se numărau aproape în totalitate localnici. De prin alte părți erau portarul Ariciu, care se afirmase deja pe prima scenă la FC Argeș, Lucică Bălan, bucureștean, dar plecat în nordul țării încă de pe vremea junioratului, și Borz, de la Târgu Mureș. Maramureșeni sau de prin împrejurimi, Radu Pamfil (Dinamo), Condruc (UTA), Rozsnyai (Jiul) sau Koller (ASA) apucaseră botezul primei divizii sub alte culori, însă fuseseră readuși la vatră.

Oamenii lui Nea Viorel

Daniel Ariciu (28 de ani la promovare). Portar trăsnit, ceva în genul columbianului Higuita de mai târziu. Deloc înalt, dar dotat cu o tehnică de atacant. Ieșea mult în afara careului, uneori dribla, era considerat un adevărat libero. După Baia Mare s-a întors la FC Argeș și s-a retras din fotbal de la Muscelul Câmpulung. Azi are 61 de ani și e stabilit în Israel.
Miron Borz (25 de ani). Fundaș dreapta. Înainte de Baia Mare jucase la Chimia Rm. Vâlcea, inclusiv în Cupa Cupelor. A murit tânăr, la 40 de ani, în 1993, după ce intrase într-un anturaj dubios.

Ioan Condruc (27 de ani). Libero, căpitanul echipei. Un apărător elegant, tehnic, lipsit de durități. Bun marcator de goluri. Omul de bază al sistemului lui Mateianu. După retragere a devenit antrenor, pregătind diferite echipe din nordul țării. Astăzi are 60 de ani.
Marin Sabău (23 de ani, foto jos). Fundaș central, uneori mijlocaș, al doilea căpitan al echipei. Înalt, puternic, cu lovitură de cap redutabilă, dar și cu tehnică bună. A atras imediat atenția, fiind convocat la selecționata olimpică. A antrenat timp de 10 ani, seniori și juniori. Astăzi are 56 de ani.
Alexandru Koller (25 de ani). Fundaș stânga, fundaș central, mijlocaș. Posesorul unui stâng necruțător, a fost convocat la echipa națională. În tinerețe jucase la ASA, alături de Boloni. A marcat un gol pe Santiago Bernabeu, contra lui Real Madrid. După retragerea din fotbal a devenit prosper om de afaceri, fiind, in 1994, chiar patronul echipei maramureșene pe care a reușit s-o promoveze pe prima scenă. Astăzi are 58 de ani.
Gheorghe Molnar (23 de ani). Fundaș stânga. Extraordinar pregătit fizic, un maratonist în stilul Bourceanu de astăzi, să zicem. Plecarea lui Mateianu de la echipă l-a găsit internat în spital, nimeni de la club neinteresându-se de el vreme de 3 luni. De atunci, din 1981, n-a mai vrut să audă de fotbal. Astăzi are 56 de ani.

Radu Pamfil (27 de ani). Mijlocaș. Fotbalist fără plămân, alerga enorm. Deosebit de tehnic, jucase la Dinamo cu câțiva ani în urmă. Antrenor de copii și juniori, a murit în 2009, la 58 de ani.
Ioan Mureșan (19 ani). Mijlocaș. În ciuda tinereții, era mintea limpede a echipei. Pentru câțiva ani a făcut parte din lotul Stelei. Numeroase selecții la reprezentativa de tineret. La 52 de ani, e antrenor de copii și juniori.
Lucian Bălan (19 ani). Mijlocaș. Bucureștean, adus în Maramureș la 16 ani. Jucător cu o rezistență deosebită, a fost titular la Sevilla, în echipa Stelei care a câștigat Cupa Campionilor Europeni. După mai multe cumpene în viață a revenit la fotbal și astăzi antrenează copii, la Concordia Chajna.
Imre Szepi (24 de ani). Extremă dreaptă. Posesorul unei viteze de atlet, 11,2 secunde pe suta de metri și al unui șut puternic. Spre final de carieră a jucat fundaș dreapta. Cunoscut și ca Sepi Emeric. Are 58 de ani.

Alexandru Terheș (18 ani). Atacant. În aparență firav, era posesorul unei detente remarcabile, un fel de copie a lui Dudu Georgescu. A marcat 3 goluri Angliei într-o partidă oficială de tineret disputată la Ploiești (4-0 în octombrie 1980). Selecționat și la prima reprezentativă. După Baia Mare a mai evoluat la Sportul Studențesc (6ani), FC Brașov și FC Bihor. Are 51 de ani și e observator LPF.
Adalbert Rozsnyai (26 de ani). Atacant. Cunoscut și ca Bela Roznai. Era cel mai consacrat jucător în momentul promovării, cucerise o Cupă cu Jiul și un titlu cu Dinamo. Marcator prin definiție, execuții surprinzătoare în careul advers, ceva în gen Dănciulescu de astăzi. Are 100 de goluri marcate în Divizia A. 60 de ani astăzi.

Constantin Dragomirescu (23 de ani). Atacant. Bun marcator, a rămas printre ultimii la FC Baia Mare, evoluând în finala de Cupă cu Dinamo și în marile meciuri cu Fiorentina și Real Madrid. Internațional de tineret și olimpic, astăzi are 56 de ani și de peste un deceniu s-a stabilit în Australia.
Gheorghe Deac (26 de ani). Extremă stângă. Puternic, viteză bună, extrem de adaptabil tactic. Astăzi, la aproape 60 de ani, nu mai are nici bicicletă, pentru că i s-a furat.
Aceștia au fost primii 14, care au jucat aproape 5 ani, etapă de etapă. Alături de ei au mai apărut, mai ales spre finalul perioadei, Tulba, Buzgău, Caciureac, Tătăran, portarul Feher.

Operă de antrenor

Viorel Mateianu (născut în 1938, la Lipănești, Prahova) a fost un junior remarcabil, ieșind în evidență cu prilejul unui turneu în Spania, când, la 19 ani, ar fi fost ofertat chiar de Real Madrid. Atacant central, el a evoluat la vârf sub tricoul lui U Cluj, Progresul și Steaua, fiind, de asemenea, selecționat în prima reprezentativă. Și-a încheiat cariera la Wansee, în Berlinul Occidental, la peste 30 de ani regimul comunist dându-i voie să plece în Occident.
Ca antrenor, înainte de Baia Mare a pregătit Progresul (promovare în Divizia A), apoi după Baia Mare, iarăși Progresul (salvare de la retrogradare), Petrolul Ploiești (o altă salvare), Brăila, Drobeta Turnu Severin, Jiul, FC Bihor. Pe banca orădeană a suferit cumplit în timpul unui meci cu Steaua în care echipa sa a fost egalată în minutul 90 și învinsă prin minutul 97-98.După acel meci s-a și îmbolnăvit, murind în 1997, la 59 de ani. Astăzi, stadionul din Baia Mare îi poartă numele.

Cum juca Baia Mare

Fără valori deosebite în lot, maramureșenii și-au dominat adversarii prin posesie și tactică.
ª Fundul de sac, momeala mică, momeala mare, morișca. Acestea erau, explicate empiric, principiile tactice mult mai elaborate prin care Baia Mare s-a făcut remarcată. Într-o perioadă în care echipele se bazau pe tehnicieni rafinați, precum Cîrțu, Balaci, Gabor sau Marcel Răducanu, neavând asemenea valori la dispoziție, Mateianu a ales alte căi.
ª Pregătire fizică impecabilă. FC-ul alerga extraordinar, jucătorii ajungând să se dubleze, uneori chiar să se tripleze. Într-o epocă în care mai puteau fi văzuți jucători cu burtică sau stând cu mâinile în ăold în așteptarea unei pase, oamenii lui Mateianu erau în permanentă mișcare.
ª Posesie, excelentă circu­lație a balonului. Se pasa mult, de la extrema stângî la fundașul dreapta, de la libero la vârful de atac, nu de puține ori mingea trecând pe la portarul Ariciu care la rându-i, pasa pentru atacanți.
ª Jocuri, cât mai multe jocuri. Baia Mare se antrena în fiecare zi, inclusiv în zilele în care avea meciuri oficiale, care nu erau în nocturnă, ca astăzi, ci la orele după-amiezii. Rămâne episodul în care din sute de mașini care se îndreptau spre Hunedoara pentru meciul Corvinul – FC, oamenii au zărit într-o poieniță de pe drum trupa maramureșeană încingând o miuță cu doar câteva ore înainte de joc.
ª Jocul pe benzi. Szepi, aripa dreaptă, alerga suta în 11 secunde. Extremele se schimbau între ele sau rămâneau pe post de fundași, la rându-le fundașii urcând mereu în atac.
ª Șuturi de la distanță. Multe dintre golurile băimărenilor se marcau nu doar din afara careului, ci chiar de la 30-40 de metri. În timp ce trăgătorul își pregătea tirul, coechipierii acestuia, prin demarcări, eliberau culoarul spre poartă. Koller, Condruc, Sabou, Szepi sau Mureșan erau cei mai frecvenți marcatori din afara careului.
Multe dintre principiile lui Mateianu l-au inspirat, ulterior, pe Mircea Lucescu la începutul carierei sale de antrenor.

Europa post-Mateianu, Real și Fiorentina

În primii doi ani de Divizia A, Baia Mare a ocupat locurile 5 și 4, în afara cupelor europene. Deși juca frumos, uneori pierdea inexplicabil, în fața unor adversari mai slabi, aceste rezultate privându-i pe maramureșeni de accesul în Europa.
Paradoxal, deschiderea externă s-a produs după plecarea lui Mateianu. Deși aflată în Divizia B, echipa s-a calificat în 1982 în finala Cupei, pierdută cu 3-2 în fața campioanei Dinamo și a obținut dreptul de participare în Cupa Cupelor. Acolo, sorții au împerecheat-o cu Real Madrid. În tur, la Baia Mare, a fost 0-0. În retur, pe Bernabeu, băimărenii au deschis scorul prin Koller, dar în final au pierdut cu 5-2 în fața unei echipe din care făceau parte printre alții Juanito, Santilliana sau Gallego.
În aceeași vară, a lui 1982, echipa băimăreană a avut un lung turneu în Italia, unde s-a plecat cu autocarul, parcurgându-se peste 3500 de kilometri. Cel mai important meci s-a disputat pe Stadio Comunale din Firenze, maramureșenii câștigând cu 3-1 în fața Fiorentinei la care evoluau proaspeții campioni mondiali Graziani, Galli și Massaro, sau argentinienii Pasarella și Bertoni, campioni Mondialului precedent, din 1978.

Fotografiile care însoțesc acest material aparțin arhivei personale a jurnalistului băimărean Ion P. Pop

Alin Buzărin / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
OUT! Nemulțumit de ce se întâmplă la Genoa, semnează cu altă echipă
OUT! Nemulțumit de ce se întâmplă la Genoa, semnează cu altă echipă
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Cum au fost surprinse cele două transferuri de la FCSB la aeroport către Antalya
Cum au fost surprinse cele două transferuri de la FCSB la aeroport către Antalya
Hellas Verona va avea un finanţator român! Concurenţă pentru Dan Şucu în Serie A
Hellas Verona va avea un finanţator român! Concurenţă pentru Dan Şucu în Serie A
BREAKING | 3 jucători, OUT de la FCSB. Cine nu va mai juca în acest sezon pentru campioana României
BREAKING | 3 jucători, OUT de la FCSB. Cine nu va mai juca în acest sezon pentru campioana României
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au…
Anunţul trist al zilei, marea noastră campioană şi-a anunţat retragerea din sport
Anunţul trist al zilei, marea noastră campioană şi-a anunţat retragerea din sport
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
Bobotează 2025. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 6 ianuarie
Bobotează 2025. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 6 ianuarie
Explozie de proporții pe Soare! Radiații și plasmă în drum spre Pământ
Explozie de proporții pe Soare! Radiații și plasmă în drum spre Pământ
Apariţie senzaţională a femeii de 75 de ani care arată ca o adolescentă. Ce a mâncat în fiecare zi din ultimii 30 de ani
Apariţie senzaţională a femeii de 75 de ani care arată ca o adolescentă. Ce a mâncat în fiecare zi din…
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
Greta și logodnicul ei, găsiți morți în vila în care se aflau în vacanță. Polițiștii, șocați de descoperirea făcută
Greta și logodnicul ei, găsiți morți în vila în care se aflau în vacanță. Polițiștii, șocați de descoperirea făcută
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Crin Antonescu îşi suspendă candidatura la prezidenţiale
Crin Antonescu îşi suspendă candidatura la prezidenţiale
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
×